Holisztikus Személyi Edzés

Egy átfogó, egységre törekvő program, ahol az embert testi-szellemi-lelki aspektusban egy egésznek kezeljük.

A „Holisztikus” szó hallatán szerintem pár embernek még mindig értetlenül kerekedik a szeme, vagy fintorogva legyint „Na máár megint azok a szektások” Most meg egy lapon van említve a sporttal??

Mit is jelent a holisztikus szemlélet?

Egy olyan átfogó, egységre törekvő nézőpont, ahol az embert testi-szellemi-lelki aspektusban tekinti egy egésznek. A legjobban talán a köztudatban is elterjedt „Ép testben ép lélek” frázisa hajaz a magyarázatra, ám a mondatba nagyon bele kívánkozik a szellem is. Így lenne teljes a kép. Betegség esetén például nem elég a betegséget gyógyítani, hanem magát az embert kell mindhárom szinten. Ha ez nem történik meg, a tünetek idővel újra jelentkeznek.

De hitvallásunk szerint nem kizárólag betegség, vagy gyógyászat kapcsán lehet holisztikus szemléletmódot követni, hanem bizony testünk formálásában és edzésében is.

NEM ELÉG AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS, SZEMLÉLETVÁLTÁSRA IS SZÜKSÉG VAN A TARTÓS EREDMÉNYHEZ!

A Holisztikus személyi edzésprogram, nem csak arról szól, hogy valaki csinál Neked egy edzéstervet, meg összefirkant tíz receptet és megmondja hány grammot ehetsz az elkészült “finomságból”.

Mi nem adunk további sok nullás összegért hihetetlen trendi táplálékkiegészítő, nincs szuri, nincs tömegnövelő!

Cserébe egyszerre foglalkozunk Veled, aki Te vagy, teljes egészében, a testeddel, a lelkeddel, a szellemeddel. Mindemellett olyan edző és segítők foglalkoznak Veled, akikhez könnyen tudsz kapcsolódni.

A jövőbeli fizikai és lelki edzőid

Petráról, Balázsról és Valentináról a képekre kattintva olvashatsz bővebben.

Ha a holisztikus személyi edzés mellett döntesz

Mielőtt bármibe is belefognánk tudnunk kell jelenlegi fizikai és lelkiállapotodat. Tehát beszélgetni fogunk, a konzultáción jelen lesz a jövőbeli személyi edződ, valamint egy másik profi csapattagunk, aki a lelki oldalért felelős.

Elbeszélgetünk a rövid és hosszútávú célokról, az esetleges eddigi sikertelenség okairól, hiedelmeidről, kifogásaidról, illetve felépítjük közösen a lépcsőfokokat. Kiválasztjuk a számodra legjobb, a Pillangóeffektus Központban eredményesen alkalmazott önismereti eszközöket. Ezek egymásra épülve támogatnak a blokkjaid és elakadásaid feltárásában és feloldásában, teljesen Rád szabottan.

Ezután a fizikai állapotfelmérés következik. Rögzítjük a jelenegi, kiinduló adatokat körméretek, testsúly, beszélgetünk étkezési szokásaidról, esetleges étel intoleranciádról. Majd edződ végez egy FMS és egy Polar Fittness tesztet, hogy tisztába legyen tested határaival, adottságaiddal, rugalmasságoddal, egészségi állapotoddal, múltbeli sérüléseiddel és csak a számodra elvégezhető gyakorlatorlatokat végezteti majd veled, valamint felméri, min és hogy tud a jövőben javítani. Elkészítjük a menetrendedet, megbeszéljük az első időpontot és hajrá!

Az edzéseken csak te és az edződ lesztek jelen, senki más nem fog látni közben, nincs feszengés, a jókedv garantált..

Miért is raktuk ezt a programot össze?

A diéta, fogyás, életmódváltás, és az étkezési szokások talán az egyik legfelkapottabb téma a párkapcsolatot és az anyagi javakat érintő kérdés-halmazok után. Szinte nincs olyan ember, különösen nő nemű, aki elégedetten kacsintana saját tükörképére. Annyi módszer, csodaszer és miegymás létezik már, hogy napokat lehet eltölteni már csak azzal is, ha valaki keresi a számára optimális megoldást és valljuk be, elsődlegesen a legkönnyebb opciók után vadászunk. Nagyon fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Talán a legfontosabb, hiszen ebből az állapotból kommunikálsz kifelé, ebből az érzelmi stabilitásból vagy bizonytalanságból nyilvánulsz meg. Sokszor találkozhatunk azzal a közvetlen környezetünkben, vagy épp ez ránk jellemző, hogy önsanyargató diétát vagy túlzásba vitt sportolást választunk az álomalak elérése érdekében. De az a jelenség is sokszor szembejön, hogy már a feladás határán mozgunk, mert bármit is teszünk, a kilók maradnak, rosszabb esetben gyarapodnak.

Itt jön képbe a holisztikus szemlélet

Nem elég a testet edzeni, a léleknek is szüksége van az ehhez kapcsolódó blokkjai és elakadásai fel legyenek tárva, mert bizony mondom néktek számtalan esetben ezért nem sikeres a fogyókúra, vagy ezért üti fel a fejét a rettegett Yoyo-effektus.

ÉÉÉs mielőtt kényelmességünk teljes megnyugvásába hátradőlnénk, hogy akkor dejó, megvan az elixír, jön a kiábrándítás! Attól, hogy feldolgozzuk a lelki okot, másnap nem kelünk fel slim fitt bodyval varázsütésre. Nem. nem. A testedzésbe fektetett energiát nem ússzuk meg, viszont életmódváltásunk és erőfeszítéseink VÉGRE meghozzák a tartós eredményt, ami úgy is marad. Egy dolgot viszont mindenképpen tudatosítsunk egyik nincs a másik nélkül.

A leggyakoribb lelki okok, amik a túlsúly hátterében tudattalanul megbújnak

 • Családi minták

Mint megannyi más probléma, ez is 0-7 éves kor között hajt gyökeret. Az egyik leggyakrabban alkalmazott vigasztalási és dicsérő forma a gyerkőcök esetében, ha valami finomságot kap a szülőtől. Ha a baba sír – bármi is legyen az oka – azonnal enni kap, vagy cumit dugnak a szájába. Ha a csöppség elesik, megüti magát, vagy amikor minden látható ok nélküli hiszti van, csak azért, hogy rá figyeljenek, gyorsan előkerül valami ennivaló, amivel el lehet terelni a figyelmét. A jutalmazás is sokszor cukorkában, csokiban vagy cukros üdítőkben nyilvánul meg. Mindezzel azt tanulják meg a kicsik, hogy az evés megvigasztal és örömet okoz, így felnőttként is ezekhez a megoldási stratégiákhoz fognak nyúlni, mint jól ismert és bevált eszköz.

Ezeken felül nagyban hozzájárulnak az evési szokásainkhoz a vasárnapi és sátoros ünnepeken elköltött családi étkezések hagyományai, berögződései. Gyerekként játszatnak olyat, hogy ki lesz az első, aki megeszi a porcióját, és így elnyeri az angyalka címet. És ott van még az örökzöld, sok helyen elhangzó mondat: „Addig nem állsz fel az asztaltól, míg meg nem etted, amit kiszedtél.” Ehhez gyerekkorunkban elég pár kellemetlen élmény, neadjameg a Madonna még megszégyenítés is járt, akkor bizony egy életre bevésődik, hogy az utolsó morzsáig be kell lapátolni mindent, még akkor is, ha az már nem esik feltétlenül jól. Csak kell, mert azt mondták akkor..

 • Hiánypótlás

A kutatók szerint az evés, az ízek orgiája, vagy az édesség szemfelakasztó simogatása sokunk számára valamilyen pótlék, vagyis segítségével igyekszünk elkendőzni a problémáinkat és a pillanatnyi élvezetek világába menekülünk  Az “Érzelmi evés” ugyanannyira képes függőséget kialakítani és hasonló, nem valós megnyugvást létrehozni az emberben, mint az alkohol vagy a dohányzás. Viszont csak áltatjuk magunkat, de a valódi problémát nem szünteti meg természetesen. A hiánypótlás több formában is megjelenhet.

Például ha szülőként megkérdőjelezed, a saját kompetenciádat abban, hogy képes vagy e kellő biztonságot nyújtani gyermekednek mind fizikai, mind érzelmi téren. Ilyen esetekben étellel zajlik a gyermek kárpótlása, ami által a gyerkőc meg is tanulja, hogy ez a „tökéletes sebtapasz.” Nem újdonság senki számára, hogy a csoki és az édes falatok boldogsághormont termelnek. Sajnos ebből egyenesen következik, hogy nem csak a szeretethiányt, de a szerelem hiányt is előszeretettel pótoljuk nasikával. Mert hát az csak egy karnyújtásra van…

 • Önvédelem

A túlsúly egyfajta „kommunikációs” eszköz is, olyan dolgokat hozhatunk vele egymás tudtára, amiket inkább csak megérzés szerűnek veszünk. Mint mikor azt mondjuk ez érezhető. Senki nem tudatosan hízik el, de ha meg akarja védeni magát, ez egy „jó” módszer. A nők többsége a férfiaktól igyekszik távol tartani magát, vagy azért mert bántották, vagy mert nem tudja megélni a nőisségét, esetleg a neveltetése miatt. A túlsúly sok esetben eltünteti a nőies vonalakat, így tudat alatt nem érzi veszélyeztetve a női énjét, hiszen már nem kezelhető szexbabaként.

A probléma ezzel csak az, hogy minél nagyobb a túlsúly, annál jobban sérül az önbizalom, amitől bánatában még több étellel igyekszik magát vigasztalni az érintett, és így még több kiló kerül fel, ez pedig egy brutális erővel ható spirál lefelé. Egyébként ez figyelhető meg a házasság és gyermekvállalás utáni időszakban is, egyszerűen a nőiség kikerül a fókuszból és máshová helyeződik a hangsúly. Majd mire az alany észbe kap és tükörbe néz az önbizalmát el is fújták, mintha sosem lett volna, és a spirál itt megkezdi lefelé húzó munkáját. A férfiak sem lógnak ki a sorból, ők is képesek az önvédelem érdekében párnácskákat növeszteni. Náluk ez a férfiakkal való megküzdési problémákat mutatja, valamint a nőkkel kapcsolatos bizonytalanságukat.

 • Stressz evés

Az evés, mint stresszoldás…Mondhatnánk, hogy jó vicc, de sajnos nem az. Evés hatására elindul az emésztés, amihez a gyomornak vérre van szüksége, így a vér a túlterhelt fejből a gyomorba áramlik és ez gyors megkönnyebbülést okoz. Mindazok, akik nem merik felvállalni önmagukat, véleményüket, vagy nem vállalják a konfliktusokat – de mindezek ellenére növekedni szeretnének, könnyedén valósíthatják ezt meg kilók formájában. Azért ez nem igazán hangzik jól, ugye?

A lelki okok viszont nem csak és kizárólag magára az evésre, mint függőségre vonatkoznak, hanem ott van mindenkinek a saját kifogásgyára, ami csak úgy ontja magából a jobbnál jobbnak tűnő, önátverésre tökéletesen megtervezett mintadarabokat.

A “Miért is nem vagyok képes nekiállni leadni a súlyfelesleget” modellre. Lássunk ebből is párat:

 • Nem vagyok rá képes
 • Túl régen mozogtam
 • Minek csináljak bármit, úgyis visszajön a súlyfelesleg
 • Én nem fogok koplalni!
 • Öreg vagyok én már ehhez!
 • Majd diétázom, csak lesz valami (az első adandó alkalommal pedig megeszünk egy krémest)
 • Majd holnap kezdem, majd hétfőn,majd Újévkor (értsd: soha)

Ismerős?

Bizony a halogatás, döntésképtelenség, kishitűség és boldogtalan beletörődés és szenvedés mögött is komoly lelki okok húzódnak, amik feltérképezésre várnak ahhoz, hogy megértsük őket, mert ezek viszont  tudattalanban munkálkodnak serényen. Lehet, hogy párszor éreztük magunkban az erőt a változtatásra, viszont a kitartás nem igazán lett a barátunk, vagy épp hiába szakadt rólunk a víz és sanyargattuk magunkat a tükörképünk fityiszt mutatott továbbra is.

Az ellenpólusról se feledkezzünk meg, aki hiába eszik meg egy slukkra egy fél marhát, de képtelen hízni és önértékelésében igencsak zavarják a kiálló csontok, vagy egyszerűen csak azért, mert nem mutat rajtuk a ruha. Bármily hihetetlen ilyen is van, nők és férfiak esetében is egyaránt. Férfiaknál is gyakori, hogy az áhított, korai Schwarzenegger izomkolosszus teste az istenért nem akar összejönni, minden természetes kísérletre továbbra is épphogy csak szálkás tónus a válasz.

Sajnos ezeken a dolgokon csupán fejben eldöntve változtatni nem lehet. Aki egy mindenkinek egyformán ható csodareceptet és csudibogyót ígér, arra sajnos megintcsak azt tudom mondani, hogy nem létezik! Mindenkinek saját múltja, egyéni családtörténete és generációs mintái vannak. Ha valaki ezeket megérti, de leginkább önmagát megismeri, honnan jött, mit miért és miért úgy csinált ahogy, akkor van esély egyedül! De ez mindenkinél más és más.