Flossing kezelés

A flossing kezelés egy relatíve egy új technika, pár éve jelent meg, ismertté igazán akkor kezdett válni, amikor az edzőtermekben a Cross Fit edzés módszer terjedni kezdett. Cross Fit edzéseken résztvevőknél gyakran lehetett látni, hogy főleg az edzés előtti bemelegítéshez combjukra vagy könyökükre egy fajta gumiszalagot (floss) tekernek.

Flossing

A flossing módszer egy ideiglenesen alkalmazható kompressziós és mobilizációs technika, melyet egy speciális gumiszalaggal  végeznek. Segít az adott ízületre/szövetre hatva a mozgásterjedelem helyreállításában, növelésében, illetve a fájdalom csökkentésében.

Hol használható a flossing terápia?

Ez egy olyan módszer melyet szinte minden területen lehet alkalmazni, legyen szó sportsérülésről, ödémáról, mozgásbeszűkülésről, vagy csak a regenerálódás támogatásáról. Természetesen itt is megvannak azok a kontraindikációk, amikor nem lehet alkalmazni, ilyen például: trombózis, vagy bőrsérülés, terhesség.

Hogy néz ki a flossing szalag?

A flossing szalagot úgy kell elképzelni, mint egy nagyon rugalmas fáslit. Többféle színben és méretben kapható, anyagát tekintve latexből készül. (Latexallergiásoknál sajnos nem alkalmazható.) Az adott területtől függően változtathatók a szélességek, egy hüvelykujjra elég egy keskenyebb, míg egy bokára érdemes vastagabbat felhelyezni.

Hogyan hat a flossing terápia?

A flossing terápiának többféle hatásmechanizmusa ismert:

  • Fájdalomcsillapítás: a flossing szalag felhelyezése során stimulálja a bőr alatt lévő érzékelő sejteket (mechanoreceptorokat), amik megakadályozzák a fájdalom továbbvezetését a gerincvelő felé. Ezzel a technikával a panasz már a következő napon enyhülhet vagy megszűnhet. Természetesen a tartós eredmény érdekében szükséges lehet további alkalmazása is.
  • Szivacshatás:azáltal, hogy nagy nyomású kompressziót hozunk létre, a nem kívánt, káros anyagok (gyulladásos faktorok) a nyirokrendszerbe kerülnek, így „megtisztul” az adott terület. Miután megszüntettük ezt a nagy nyomást, a hirtelen beáramló vér, illetve folyadék szinte azonnal kimossa, fokozva ezzel a hormon-, oxigén- és tápanyagok cirkulációját.
  • Blokkoldás:a flossingolással együtt végzett mozgás hatással van a fasciára, a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra, csontokra és az ízületekre egyaránt. Nagy kompresszió hatására ezek elmozdulnak egymáshoz és a környezetükhöz képest is, mellyekkel feloldhatók az addigi beszűkülések, letapadások, amik hozzájárulnak a nagyobb mozgásterjedelem eléréséhez.

Természetesen önmagában a flossingolás nem feltétlenül elengedő kezelési módszer, érdemes kiegészíteni többféle manuális technikával, lágyrész kezeléssel, illetve aktív tornával is. Hiszen ezek együttes alkalmazásával, szakember segítségével képesek vagyunk a rehabilitáció során a leghatékonyabb eredményt elérni.

A mozgáskorrekciós kezelés szerves része, így külön nem alkalmazzuk ezt a technikát.