Bowen technika

A Bowen technika kevés impulzust adó, de nagyon hatékony módszer, amely gyorsan és igen eredményesen segít megszabadulni a testünk feszültségeitől, fájdalmaitól.

A kezelés során néhány célzott mozdulat beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, ezáltal úgy ér el mélyreható változásokat, hogy közben nem okoz fájdalmat. Nem hasonlítható más manuális módszerhez: nem alkalmaz erős fogásokat, manipulációkat; nem nevezhetjük masszázsnak sem.

Ezért a Bowen kezelés igen eredményes: az első alkalom után már tapasztalható változás a szervezetben, majd néhány további kezelés – függően a probléma jellegétől – meghozhatja a mély és tartós javulást.

A Bowen eredete

Thomas A. Bowen (1916-1982) tudását autodidaktaként szerezte és fejlesztette, létrehozva egy egyedülálló és független kezelési rendszert amit ma Bowen Technika néven ismer a világ.

Tom Bowen egy kivételes képességekkel rendelkező, az ember  szemléletét és a test  kezelését illetően mély belső bölcsességgel megáldott minimalista terapeuta volt

Mindössze egy évig tanult orvoslást közvetlenül a II. világháború kitörése előtt. A háború után ipari kémikusként dolgozott a Geelongi Cementgyárban, Viktória államban Ausztráliában. Ezalatt az idő alatt vált nyilvánvalóvá az a képessége, hogy néhány egyszerű mozdulattal, könnyű manipulációval segíteni tudott munkatársai és a környezetében lévők fizikai problémáin. Ennek a híre szájról szájra járt, és egy idő után megszokottá vált számára hajnalig dolgozni. Emiatt nemsokára feladta cementgyári munkáját és teljes idejében ostheopataként kezdett el működni. Szerencsére az sem csökkentette érdeklődését, hogy nem voltak formális tanulmányai vagy végzettsége, és hogy nem tanult egyéb manuális módszert.

Egy 1974-es 27 héten át tartó Viktória állambeli kormány felmérés szerint, a testi kezelések területén az egész országban neki volt a legtöbb kliense. Tom Bowen ezidőtájt rendszeresen napi 60 klienst kezelt 6 órás klinikai idejében, amihez még hozzájöttek házi látogatásai és állatokon végzett kezelései is. Ezzel becsült adatként kb. 13000 pácienst látott el egy év alatt mintegy 85 százalékos sikerkulccsal úgy, hogy átlagban mindössze 3-szor kezelte őket!

A Bowen működése

 • a kötőszövetekben található folyadékokban hullámszerű rezgés keletkezik, amely a fasciák falai mentén tovaterjed, és beindítja a szövet hidratálódását
 • az idegi ingerület hatására, a központi idegrendszer az agy, újraértékeli az adott területtel való érzeti és motorikus viszonyát
 • javul a vérellátás és nyirokáramlás, ami az anyagcsere folyamatok javulásához vezet
 • a meridiánokban, csakrákban az energiaáramlás kiegyensúlyozódik

Mindezen folyamatok feldolgozását a vegetatív idegrendszer végzi. A Bowen alkalmazás teret ad a szervezetnek, hogy újra kalibrálja önmagát. A módszer szükség esetén igen jól kombinálható egyéb más gyógymódokkal, legyen az akadémikus orvoslás, természetgyógyászat, test-tudati mozgás rendszerek továbbá néhány nem invazív manuális módszerrel, mint pl. Cranio-Sacral ostheopátia, MET.

Érdemes szem előtt tartani: nem jó mindenféle ráhatást összekeverni, mert túlterhelve a testet blokkolhatja a gyógyulási folyamatokat, illetve ha eredmény születik nem lehet tudni, hogy mi az ami pozitív változáshoz vezetett.

Mi történik a Bowen kezelés alatt

A kezelt személy a kezelés ideje alatt a lehető legkényelmesebb helyzetben a hasán és/vagy a hátán fekszik vagy ül. A kezelés, a test meghatározott ponjain történő, precízen elvégzett izom és kötőszöveti fogások specifikus szériáiból áll,

amelyek képesek a testi problémák és sérülések pozitív befolyásolására. A fő különbség a hasonló elven dolgozó módszerekhez képest a fájdalommentes kezelés.

A fogások közé szünetek vannak beiktatva. A Bowen technika jól ismert a kötőszövetekre kifejtett kiváló hatásáról. A fasciákban keletkezett letapadásokat, keményedéseket igen hatásosan oldja, ezzel helyreállítva a kötőszöveti, és ezáltal minden egyéb struktúra áteresztőképességét, átjárhatóságát. Ez a folyadékkeringés, és így az anyagcsere folyamatok, valamint az idegi ellátás optimalizálódásához vezet, melynek keretében a káros anyagok/méreganyagok kiválasztódnak és kiürülnek a szervezetből. Ezek a folyamatok egy relatív gyors időintervallumban játszódnak le.

Mindez segít az idegrendszernek a kapott információt jobban feldolgozni, és ezáltal mélyebb, sokrétűbb és tartósabb, akár végleges helyreállítást elérni.

A Bowen Technika holisztikus módszer: nem betegségekre fókuszál, hanem az egész szervezetben igyekszik feloldani a feszültségeket, ezáltal visszaállítani a megbomlott testi-lelki harmóniát.

Szünetek fontossága

A Bowen Technika karakteres jellemzője, hogy a mozdulatok között hosszabb rövidebb szüneteket tartunk. Egy Bowen fogás után az ingert az izmok, és a szövetek érzőidegei által a központi idegrendszer regisztrálja, és az agy különböző területeit aktiválva a motorikus pályán egy visszacsatolást hoz létre. Ez a kezelt személy testi állapotától függ, de általában 90 mp – 2 percnyi intervallum. Ez az idő alapvetően fontos, mert ez teszi lehetővé a testnek hogy saját természetes egyensúlyát visszaállítsa. A Bowen kezelés egy igen mély, ellazult állapotot hoz létre, amelyben az élettani folyamatok harmonizálódnak, és ez a változás napokon keresztül folytatódik a kezelés után is.

Tom Bowen filozófiája szerint a test saját maga legjobb doktora. A Bowennel nem kórképekre, hanem az egész emberre fókuszálunk. Nem kezelünk betegségeket, hanem feszültségállapotokat közömbösítünk a testben. „A kevesebb több” mottónk a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél nagyobb a probléma, annál kevesebb fogást alkalmazunk. A Bowen Technika kiválóan alkalmas egyszerűen ellazulásra és feltöltődésre, de ugyanolyan jól alkalmazható akut és akár hosszú évek óta fennálló krónikus állapotok esetén is. Gyakran azonnali változásokról számolnak be a vendégeim, de a hosszabb ideje fennálló problémák esetén is elindulnak az érezhető helyreállító folyamatok:

 Mi történik a kezelés hatására?

 • felgyorsul a méregtelenítés
 • a keringés illetve a nyirokkeringés javul
 • növekvő energiaszint
 • fájdalmak csökkenése
 • nyugodtabb, pihentetőbb alvás
 • belső nyugalom
 • szorongások csökkenése

 

Kinek  és mikor ajánlott?

A Bowent, mivel fájdalommentes és igen egyszerűen kivitelezhető, az újszülöttektől az idősekig minden korosztálynak segítségére lehet. Egyaránt alkalmazható akut állapotok, sérülések, illetve hosszabb ideje fennálló, krónikus problémák esetén is, akár kiegészítő kezelésként.

 • Sport és baleseti sérülések
 • Ha túl sok stressz éri a munkahelyén/otthon
 • Csecsemő és kisgyermekkori fejlődési elakadásoknál
 • Akut problémák esetén
 • Mozgás- és vázrendszerrel kapcsolatos fájdalmak: állkapocs, nyak, váll (befagyott váll is), kar, könyök (pl. teniszkönyök), hát, csípő, keresztcsont, láb-, térd-, bokapanaszok
 • Fájdalmas menstruáció , hormonális egyensúly felborulásakor
 • Gyakori fejfájások
 • Rossz minőségű alvás
 • Szorongásos tünetek esteén kiegészítő kezelésként
 • Megelőzés és rehabilitáció
 • Segít megőrizni a jó közérzetet, az optimális egészségi és erőnléti állapotot, a nyugalmat és fókuszáltságot

 

Néhány esettől eltekintve nincs rá ellenjavallat.

Azonban mindig vedd figyelembe, hogy a Bowen technika NEM helyettesíti az orvosi diagnózist és a kezelőorvos által elrendelt terápiát! Minden esetben ajánlatos az akadémikus orvoslás utasításait betartva, annak kiegészítéseként tekinteni a Bowenre.    

Mit kell tudnod a kezelés előtt

A kezelésre, kérlek hozz magaddal egy kényelmes, pamut ruházatot, amiben jól érzed magad!

Fontos, hogy már a megelőző napon is figyelj oda arra, hogy elegendő vizet igyál. Ideálisan 2-2,5 liter vizet egész napra elosztva, óránként egy pohárral fogyasszál.

A Bowen önmagában a legeredményesebb, ezért a kezelést megelőző 4 napban és az azt követő 5 napban kérlek, kerüld a következő, hasonló mechanizmuson alapuló módszereket: csontkovácsolás, masszázs, manuálterápia, akupunktúra, akupresszúra, fizioterápia, mágnesterápia, reflexológia, stb. Ezek együttes alkalmazása kiolthatja az eredményességüket.

Első alkalommal egy általános, harmonizáló kezelésben lesz részed, amely során már megtapasztalhatod a feszültségeid oldódását, a Bowen módszer lényegét. A kezelés során majdnem mindenki egy kellemes, mély, ellazult állapotot érzékel, akár el is alszik.

Bowen kezelés után

A kezeléseket követően mindenkinél másként zajlanak le az idegrendszer válaszreakciói. Számtalan, különböző jelzést tapasztalhatsz magadon (akár azt is, hogy semmi különöset nem érzel). Ezek nem kóros tünetek, hanem a testben végbemenő pozitív változások jelei.  Örülök, ha megjegyzed, esetleg leírod, ami történik, és a következő alkalommal megbeszéljük.

Kérlek az alábbiakat mindenképpen fogadd meg, hogy a megindított folyamatok akadálytalanul lefussanak és a kezelések valóban eredményesek lehesessenek:

 • A kezelés napján kerüld a megerőltető tevékenységet, a túlzottan aktív sportolást
 • Azonban fél óránál tovább ne ülj egy helyben! Munka közben is iktass be pihenőket, és sétálj néhány percet, ezzel hozzájárulva a keringés javulásához!
 • Két kezelés közötti napokon sétálj 20-30 percet földúton, nem aszfalton. Sokat tehetsz ezzel szervezeted – főként a gerinced egészségéért.
 • Igyál elegendő tiszta vizet! Nem egyszerre sokat, hanem gyakran kevesebb mennyiséget: óránként 1 pohárral.
 • A következő 2-3 napban ne szaunázz, és ne alkalmazz huzamosabb ideig forró vagy hideg fürdőt!
 • A kezelést követő 5 napon ne vegyél igénybe manuális terápiákat, pl. masszázs, csontkovácsolás, manuálterápia, akupresszúra, reflexológia, különféle rezgéses, mágneses terápiák, stb.! Természetesen ez nem vonatkozik az orvosi kezelésekre. Orvosod által előírt terápiákat vedd komolyan! Ha az nem egyeztethető össze a Bowen technikával, akkor inkább halaszd későbbre a Bowent.
 • A kezelés másnapjától az észszerűen végzett, kíméletes edzés, a mélyizmokat erősítő és nyújtó gyakorlatok, mint a Hatha jóga, a Pilates, a Do-In vagy a gyógytorna növeli a kezelések eredményességét. A mozgás nagyon fontos a megfelelő anyagcseréhez.

Milyen gyakran érdemes Bowen kezelésre menni?

Két kezelés között 5-10 nap szünet telhet el maximum. Az a jó, ha minden héten tudsz jönni Bowenre, mert így a szervezeted megfelelő ritmusban kapja meg az információkat a változáshoz.

A kezelések időtartama

Általában 20 és 50 perc között változhat.

Az idő függhet attól is, hogy a tested hogyan reagál. A lényeg, hogy a kevesebb mindig több – minél nagyobb egy probléma, annál kevesebb fogásra van szükség, hogy ne terheljük túl a szervezetet.

Hány alkalom szükséges?

– a panasz fennállásának időtartamától, fizikai állapotodtóléletkortól.

Tapasztalatom szerint, először minimum 5 kezelés az, ami alatt már tartós változást eredményez. Amennyiben ennél többre, akár hónapokig tartó kezelésre van szükség, akkor is jó szünetet tartani az 5. kezelés után, majd még egy "kúrát" végig csinálni. Ideális esetben egy vagy két kúra után elég évente egy emlékeztető alkalomra eljönni, hogy a helyreállítás tényleg tartós maradjon.

A Bowen Techinka NEM betegségekre fókuszál, NEM végzek gyógyító tevékenységet, és NEM ígérem, hogy bármiféle betegségből meg fogsz gyógyulni! Minden felmerülő egészségügyi problémával mielőbb fordulj orvoshoz!