Mihók Balázs

Kezdjük az elején..

Gyakran kérdezik tőlem, hogy hogyan váltam Bowen alkalmazóvá, mégis hogyan jutott eszembe az, hogy ezzel foglalkozzak? Ahhoz, hogy válaszolni tudjak erre a kérdésre egészen gyermekkoromig kell visszamenni. Amint szociális közegbe kerültem, valahogy mindig éreztem valamiféle késztetést arra, hogy segítsek embertársaimnak olyan módon. Védelmező szerepben mutatkoztam a gyengék mellett, vagy éppen a táncpartner nélkül maradt lánynak lettem partnere. Valamilyen úton-módon, de az univerzum mindig elém állította ezeket a helyzeteket, amiket én tiszta szívemből bármiféle nyomás érzete nélkül teljesítettem. Amikor kellett az ismerőseimnek, a barátaimnak és családtagjaimnak a problémáit órákig képes voltam (vagyok) hallgatni és együtt érezni velük. Az okoskodó kioktatós tanácsok helyett, mindig a saját tapasztalataim által szerzett tudással próbálok segíteni, ha tudok, ha nem akkor csak hallgatok. Na, nem azért, mert annyira bölcsnek érzem magamat. Ahogy a latin eredetű közmondás magyar megfelelője mondja hallgatni arany, hanem csak egyfajta megérzés miatt és, mert most már azt is tudom, hogy sokszor annyi is elég, ha meghallgatok valakit.

A sport és én

Amint két lábra emelkedtem a szüleim idegrendszerét is maximálisan stimulálni kezdtem. Elmondásuk szerint egy gyermekhez képest is kifogyhatatlan energiával rendelkeztem. Szerencsémre édesanyám testnevelő tanár volt, melynek köszönhetően a lehető legtöbb sporttal megismerkedhettem mire kiskamasz kórba léptem. A küzdősportoktól kezdve az állóképességi sportokon át egészen a labdás sportokig és néhány technikai (jég-görkorcsolya, gördeszka, síelés) szinte a létező összes mozgásfajtával találkoztam hosszabb-rövidebb ideig.

6 éves voltam, amikor a szüleim elváltak és mivel édesanyám egyedül nevelt engem és a bátyámat, így nem volt pénzünk arra, hogy egy sportot olyan magas szinten űzzek, hogy akár élsportolóvá váljak. Ez csak egy ok lehet a sok közül, ami miatt nem úgy alakult az életem, de ha mélyen magamba nézek, akkoriban még hiányzott belőlem az a plusz, ami miatt azok az emberek ki tudnak tűnni a többiek közül.

Tanulmányaim

A sportnak köszönhetően a felsőfokú végzettségem is ehhez kapcsolódik. Az érettségi letétele után egy évvel felvételt nyertem az ELTE Testnevelés-Reakreáció szakára. Az egyetemen a kedvenc tantárgyaim közé tartoztak az anatómia, edzéselmélet és számos sportág technikai-taktikai hátterének ismerete. Bármilyen sportot űztem az életem során mindig szerettem volna megérteni, hogy az adott mozgásformát hogyan lehet úgy elsajátítani, hogy a lehető legtökéletesebben legkönnyebben lehessen végezni azt. Lehet, hogy azért, mert a családban vannak orvosok, de szimplán lehet ez csak tudat alatt is, de az emberi test ismerete és tanulmányozása is vonzó volt számomra.

Mivel fiatal voltam és bohó a tanulás helyett inkább az egyéb dolgok érdekeltek az egyetemmel kapcsolatban, e miatt öt és fél évet jártam ide, de nem fejeztem be a tanulmányaimat.

Tenisz, tenisz, tenisz

Amit viszont profitáltam belőle, hogy rengeteg olyan dolgot tanulhattam, amit akkoriban még nem tudtam, hogy valójában később hasznomra fog válni, valamint ez idő alatt letettem egy alap teniszoktatói vizsgát, mivel elkezdhettem végre tisztességes pénzt keresni. Ez a lenyűgöző és csodálatos sport és szakma 18 évig volt jelen az életemben. A belső hang nem hagyott nyugodni miszerint: „elvesztegettem sok időt az életemből és még egy nyamvadt papírom sincs belőle” mondat körforgás szerűen rágta az agyamat így hát elhatároztam, hogy a teniszben fogok kiteljesedni és a forrásaimhoz mérten a legmagasabb szintre jutni ezen a területen.

Pályafutásom alatt olyan kiegészítő képesítéseket szereztem, mint a nemzetközileg elismert Play and Stay oktatási módszer, tenisz kondícionális és koordinációs képességek fejlesztése kurzust és nem utolsó sorban még teniszütőt is meg tanultam húrozni. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert a munkám alatt olyan remek szakemberek kollégái voltam, akik a hazai tenisz élet meghatározó alakjai. Az agyrágó bogár mondata viszont időről időre visszatért a fejembe és mint egy szégyenfolt lebegett a térben, ezért a harmincas éveim elején érettségit tettem testnevelés és biológia tantárgyakból, ami ahhoz kellett, hogy felvételizhessek a Testnevelési egyetem Testnevelő-Edző képzésére. Az eredeti időponthoz képest fél éves csúszással sikerült abszolválni az egyetemet, ahol tovább csiszolhattam a meglévő tudásomat és nagyszerű emberekkel ismerkedhettem meg.

Cukorbetegség

Mind eközben gondolhatnánk, hogy minden szépen és jól alakult az életem mi gondom lehet, azonban 2010-ben, karácsony előtt pár héttel 1- es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak. A létező összes tünet fennált, ami a betegségre jellemző, fogytam közel 25 kilót, falási rohamaim voltak a nap végén, hajnalanta olyan görcsbe rándult a vádlim, hogy gyakran ébredtem és pánikszerűen próbáltam nyújtani azt, amíg el nem múlt a fájdalom. Mielőtt orvoshoz mentem volna, az esti teniszórákon lámpafénynél a másik térfélen lévő partnert nehezen láttam. Éreztem, hogy valami nincs rendben, de struccpolitikát folytattam és talán ezért sem fordultam orvoshoz előbb. Miután felfogtam, hogy egy olyan betegség, ami elvileg gyógyíthatatlan el fog kísérni életem végéig, teljesen letaglózott. Orvosról orvosra jártam és kerestem a válaszokat, hogy mondják már meg nekem, hogy hogyan lehet az, hogy 25 éves koromban velem ez történik, de mind hiába. Az évek alatt rá kellett, hogy jöjjek, hogy a valódi okát nem fogom megtudni az orvosoktól, amit viszont bíztatva egytől egyik kijelentettek, hogy ha kordában tartom a cukromat, akkor nagy valószínűséggel elkerülhetem a szövődményeket és akár 100 évig is élhetek.

A depresszió szélén lévő embernek, vajmi kevés információ ez, legalább is számomra az volt így hát elkezdtem kutatni az állapotommal kapcsolatban, hogy hogyan tehetném jobbá azt. A diabétesz kutatások jelenlegi álláspontja alapján a táplálkozás mennyisége és minősége függvényében módosul a beteg állapota, így ezzel kezdtem a tanulási fázisom. A rutin meg az évek miatt mára már tudom, hogy ez „csak” egy szelete annak a bizonyos tortának, amiben dúskálok. Nagyon is fontos része, de e mellett nagyon sok tényező befolyásolhatja még az ember vércukor értékét, és ne feledkezzünk meg azokról, sem amikre mi külsőleg egyénként nem tudunk hatást gyakorolni. Ilyen például az időjárás vagy az évszakok váltakozása.

Önismereti út

Mentálisan hol jobb volt az állapotom hol rosszabb és ezzel együtt a cukor értékeim is ingadoztak. Amióta kimondták a diagnózist azon gondolkozom, hogy ha nem tudják megmondani miért alakult ki nálam pontosan a betegség és mivel nem születésem óta áll fent, akkor lehet, hogy valamilyen módon esetleg ez visszafordítható, vagy szimplán stabilizálható ez az állapot? Az alternatív önismereti eszközök közül a családállítás az a módszer, ami közelebb vitt az igazsághoz. Ez a nem kifejezetten kellemes eszköz, ami valódi megoldást hozott az életembe azáltal, hogy a próbléma valódi okát tárja fel. Segített elfogadni és megértetni velem, hogy miért alakult ki nálam a betegség. Azóta azok a dolgok, amiktől a betegséggel kapcsolatban napokig idegbeteg voltam, mára egyszerűen csak megvonom a vállam és elfogadom, hogy majd lesz ez másképp, és tudok a jelenben létezni tisztán látni.

Út a Bowenhez

A teniszoktatásba kezdtem belefáradni és a kiégés szélére kerültem, kerestem az új lehetőségeket hogyan tovább mit lehetne tanulni. Szükségem volt valami új ingerre, de tudtam, hogy az az irány hogy emberekkel foglalkozzam és segítsek nekik jobbá tenni az életüket, számomra járható út. Először sportrehabilitációs tréner képesítést szereztem, ahol sérült sportolókat integrálok vissza sportjukhoz. Rengeteg anatómia és sportágspecifikus illetve sérülés specifikus feladatok elsajátítása után belefogtam ebbe a szakmába. Örültem, hogy valami számomra teljesen új dologgal foglalkozhatok, de az alap tény nem változott, hogy maradtam a sport területén és emberekkel dolgozhatok. A tudásvágyam miszerint szeretném mélyebben megérteni az emberi test működését nem hagyott alább, így találkoztam a Bowen technikával. A Tom Bowen nevével fémjelzett dinamikus izom és kötőszöveti technika, kevés de jól adagolt fizikális információval stimulálja a testet, hogy az önmagát gyógyítsa. Egy Bowen alkalmazó nem gyógyít betegségeket és állapotot, hanem az egész testet kezeli, az autonóm idegrendszeren keresztül helyreállítva az egyensúlyt. Mivel a kezelés holisztikusan zajlik, a Bowen technika kiválóan alkalmazható minden korú és egészségi állapotú kliens esetén.

Misszió és Vízió

Misszióm az, hogy azoknak az embereknek tudjak segíteni a mindennapi stressz kezelésében akik valójában szeretnének változást az életükbe, azoknak akik képesek tenni azért, hogy könnyebben és jobb minőségben éljenek és ezáltal együttérzőbbé válhatnak a környezetükkel kapcsolatban.

Vízióm megvalósításához a Bowen technika alkalmazását és az élethosszig történő tanulást az emberi testtel kapcsolatban választottam. Bízok benne, hogy a motivációm egyre erősebb lesz és a vágy, miszerint hogyan tudok még hasznosabb tagja lenni a társadalomnak végig fog kísérni az előttem álló hosszú úton.

Fordulj hozzám bizalommal és megbeszéljük a részleteket!

Itt tudsz időpontot foglalalni azonnal!

Tel: +36 20 390 2436
Email: balazs.mihok kukac pillangoeffektus.hu