Honnan ered a családállítás?

Bert Hellinger

A módszer Bert Hellinger nevéhez fűződik, aki egy dél-afrikai alapítványi iskola szerzetes tanáraként került kapcsolatba a zulu törzzsel. A velük töltött idő alatt lett figyelmes arra, hogy az egyszerű körülmények között élő afrikai emberek milyen életörömmel, vidámsággal és derűvel élik mindennapjaikat, hozzánk civilizált emberekhez képest, akik olyannyira hajlamosak vagyunk manapság a búskomorságra.

Pedig élelemért nem kell az életünket kockáztatva vadászni, vízért gyalogolni, az elektromos áram és más szolgáltatók által biztosított kényelemről meg már szót sem ejtenék. Nekik a törzsi háborúk, éhínségek, járványok sokkal gyakrabban okoznak fájdalmas veszteségeket, hisz az orvostudomány a kanyarban sincs. Munkája során betekintést nyerhetett a zuluk törzsi szertartásaiba is, amelyek a megbékélést segítették az ősök szellemével, a saját sorsuk nehézségével és a még élő családtagokkal. Látta például, hogy a családnak mekkora szerepe van, tapasztalta, hogy a családot alapozó rend mindent felülír. Megfigyelte, hogy nem csak vérrokonok tartozhatnak a családrendszerhez, ha pl. valaki megölt egy másik embert, a tettes onnantól kezdve köteles volt az áldozat családjával élni, így nem vérrokonság útján, de az áldozat halálával ahhoz a családrendszerhez tartozott.

Hellingert annyira megérintette ez a szellem, hogy szakított a szerzetesi mivoltával és visszatért  Bécsbe, majd kutatni kezdte a mi kultúránkban a hasonló szemléletű tanulmányokat, és tanulni kezdett, hogy eljuttathassa ezt a fajta megbékélést az európai ember számára is.

Tanulmányok, melyekben elmélyedt

  • Jung-féle Pszichóanalízis: Jung elmélete megkülönbözteti a tudatot és a tudatalattit, a lelki zavarok gyógyítását a tudatalatti tartalmakra való fókuszálásában látja.
  • Erik Berne-féle Tranzakció Analízist: személyi és szisztematikus pszichoterápiás elmélet, amely a személyiség fejlődésével és a személyes változással foglalkozik.
  • Dr. Arthur Janov-féle  Őskiáltás, más néven sikoly terápia módszerét: Abban segít, hogy az ember kiadhassa magából a legmélyebben elfojtott érzelmeit, egy olyan pontra érkezve, ahol már nincs semmiféle igény semminek a visszatartására, így az ember legmélyebb valójából törhet fel az elfojtás. A módszer tulajdonképpen csoportban végzett napokig tartó üvöltés, melynek végén kiszakad a végső üvöltés, mintha az ember egész lénye és minden sejtje üvöltene teljes intenzitással. Ez az állapot sosem tapasztalt könnyedséget ad és súlytalanná tesz.
  • Milton H. Erickson féle Hipnózist és a testtartásokban megmutatkozó érzelmek pontos elemzését
  • Böszörményi-Nagy Iván féle Családterápiát

A  felsoroltak együttes alkalmazásával született meg saját módszere amit Alkalmazott fenomenológiának nevezett el. Módszerét – sok tanítványától eltérően- nem szabadalmaztatta. Hellinger szerint senki nem formálhat jogot arra, hogy eldöntse ki lehet családállító, ezért lehetséges az, hogy szerte a világon más és más előképzettségű ember számára megnyílt az út, hogy önmagukat és másokat is segíthessenek a megbékélés felé.

Hellinger maga is folyamatosan fejlődik, változik. A kezdetekkor  “Szisztematikus felállítás”– nevű módszerét alkalmazta, ahol nagyon fontosnak tartotta a családtagok pontos megnevezését, és a családi rend helyreállítását. Mostanra ezt felváltotta a “Lélekmozgásos állítás” módszere, ahol a szisztematikus állításoktól eltérően csak energiákat jelenítenek meg a képviselők, ezzel tisztelettel adózva az ősöknek és megnevesítetlenül hagyva őket, és csak a mezőre és a mezőben rejlő rendező erőre bízva, hogy magától működhessen.