5+1 tévhit az önismereti munkáról

Következő szösszenetem azon a meglátáson és napi tapasztalaton alapul, hogy az emberiség messze el van tájolva van azzal kapcsolatban, mit is jelent az, ha valaki az önismereti útját járja, dolgozik magán. Hihetetlen, hogy még mindig nincsenek eléggé kihangsúlyozva a különbségek. Azért én megpróbálom összeszedni.

Back to the basics!

Önismeret, az a folyamat, amikor a tükörből visszatekintő embert, fizikai megjelenésén, ösztönein, gondolatain kívül szeretnénk megismerni. Kinek a lánya/fia, mik az erősségei, gyengeségei, mi vezette idáig, hová tart? Meg lehet tenni csupán azért, mert érdekel, de szinte kivétel nélkül akkor kezdődik el ez a “pezsgős interjú” saját magunkkal:

  • amikor  életünket gátló, boldogságunkat és sikerességünket akadályozó tényezők nehezednek ránk, amik miatt esetlegesen rosszul érezzük magunkat a bőrünkben,
  • nem boldogulunk anyagi téren,
  • nem kapunk elismerést,
  • párkapcsolat a határon sincs,
  • neadjisten még túlsúlyosak is vagyunk,
  • vagy legrosszabb esetben, még a jéghegy csúcsának szerepében, ott trónol valami betegség.

Aranykorát éli napjainkban a tudatra ébredés, egyre többen képesek túl látni az anyagi világon, keresik az összefüggéseket, amire most már egy elég nagy kiterjedésű iparág is szakosodott. Az önsegítő könyvek garmadája, a felismeréseket előidéző előadások százai, kurzusok, elvonulások, segítői módszerek palettája, ezen belül releváns és népbutító al-ágakkal. De mi minősül igazi önismereti munkának és mi az, amit csak annak hisznek, de valójában inkább előszoba, vagy leginkább sebtapaszolás. Na nézzük!

1. Tévhit

Az már maga az önmunka, ha olvasgatsz, csatlakozol mindenféle, önismereti témához valamicskét kapcsolódó csoporthoz, a közösségi médiákon és eszmét cserélsz.

Tény, születnek  és kerülnek megosztásra ilyen portálokon, valóban értékes tartalommal bíró cikkek,  hozzáértő emberektől IS,  amik párhuzamot vonhatnak a problémáiddal, elakadásaiddal és okozhatnak némi AHA élményt is.

DE!

A felismerés önmagában nem elég, meg az sem, hogy kiírod egy posztban a testi tünetedet, aminek a lelki okát keresed. A kommentelők pedig legnagyobb részt saját tapasztalaikra hagyatkoznak, illetve olyan tanácsokat adnak, amik NEKIK váltak be. De az NEM A TE UTAD! Az az ő saját, személyes sorsuk, a Tiéd senkiéhez nem hasonló, mégha vannak is benne rokonértelmű összecsengések. Az oda vezető ösvény mindenkinél egyedi. Ráadásul ezektől a tanácsoktól semmi az égvilágon nem oldódik meg gyökeresen.

Ha szerencséd van, a hozzászólok között még szakmai tudással rendelkező is megosztja veled a lehetséges okokat, és meg is találod köztük a jelen helyzetedre rímelőt, a probléma nem oldódik meg, ha az elültetett magot nem viszed tovább.

 

2. Tévhit

Önismerti témákhoz kapcsolódó előadásokra, konferenciákra, workshopokra járni,  egyenlő az igazi személyes megéléssel és önmunkával!

Neves szakértők, igazi szakmabeli nagy nevek rendeznek időről-időre előadásokat, egy-egy a társadalmat, nagy lefedettségben érintő jelenségről, ami tökéletes támpontot ad viselkedési hátterekről, családi mintázatokról, magyarázatokat ad párkapcsolati nehézségekről általánosságban.

Nagyon hasznosak, jómagam is látogatok rendszeresen ilyen jellegű rendezvényeket. De ezek általános tények, amik megint csak nem húzhatók rá minden egyes életre a földön. A Te történeted teljesen EGYEDI. Az ott hallottak tökéletes támpontot adhatnak az induláshoz, és kaphatsz némi támogatást, hogy nem vagy egyedül, sokan küzdenek hasonló fennforgásokkal életükben.

De attól, hogy beülsz egy mostanság nagyon “divatos” témájú konferenciára, rálátsz például egy  nárcisztikus személyiségű ember, mélyben húzódó családi mintáira, vagy gyermekként elszenvedett traumáira- esetlegesen otthon is pont van belőle valami hasonló- attól még hazatérvén az ember nem fog varázsütésre megváltozni. Ahogy a te válaszreakcióid erre, vagy az érzés maga sem, amit az állandó szóbeli alázás és/vagy tettlegesség okoz.

Ehhez mind-mind szükség van arra, hogy felfedezd miért az ilyen tipusú férfit-nőt vonzod magadhoz, és a Te saját történetedet nem ismeri az adott szakember, aki előad.

U.I: Hozzáteszem, olyan játszi könnyedséggel dobálózunk már ezzel a nárcisztikus szóval és húzzuk rá mindenkire, anélkül, hogy valójában tisztában lennénk mit is jelent a nárcisztikus személyiségzavar… Az esetek többségében pedig csak egy szimplán önzőbb emberre mondjuk, vagy az a valaki kapja a jelzőt, aki megbántott minket – pusztán divatból használva. De legyen kedves és tegye már fel az a kezét, aki  még soha nem volt önző, vagy ne bántott volna meg valakit egészen az eleven mivoltáig.

3. Tévhit

Meditáció, agykontroll, “bevonzósdi” gyökeresen megváltoztatja az életed.

Minden módszernek megvan a létjogosultsága! Mindemellett pedig megvannak a korlátai is, és bármelyikről is essen szó, egyik sem mindent megoldó.

Az agykontroll is sokat segíthet bizonyos helyzetekben, és abban sem kételkedek, hogy valakinek be is jött a pár, vagy a pénzbevonzás módszere. Ez viszont csak abban az esetben történhetett meg, ha az illetőnek nem volt mondjuk a pénzhez, vagy magához a párkapcsolathoz egy, vagy több, tudatalatti gátló mintája, és el kell keserítsek mindenkit, ezek a dolgok nem fejben dőlnek el!

Természetesen a gondolataink is nagy szerepet játszanak, de a lényeg az lenne, hogy az agy, egy nyelvet beszéljen a lélekkel, mert, ha köztük nincs meg a közös nevező, eredményes és tartós változás nem tud beindulni.

Egy egységes, jól bevált recept pedig, ami az egész emberiséget gazdaggá teszi és amitől rátalál az igazi?! Gondolkodjunk  el kicsit ennek valószínűségén.. Mert én bizony bármerre nézek, nem turbékoló gerléket és milliomosokat látok minden tízméteren. Pedig elég sokan megeszik még mindig a maszlagot. Még egyszer is mondom, mindegyik technikának van helye, meg sorrendje is, mert önismeret nélkül, a lelkünkben tudattalanul futó programok ismeretének hiányában, hiába fogunk gyertyafényben ideális társat “bevizualizáni” és “bemeditálni”  zsák húsz ezreseket. Vagy lehet, hogy ideig-óráig igen, de aztán, ahogy eddig is, ez a pénz sem marad velünk túl sokáig, vagy egyszerűen egy bizonyos szint fölé nem emelkedik. És az áhított társ is elkezd a régi, “jól bevállt” séma szerint viselkedni, mégha a kezdetekben tökéletes ellenpéldája volt az addigi rosszul működő párkapcsolatoknak. Kiváncsi vagy miért? Kezd el a valódi önismeretet. Ott meglesznek a válaszok!

 

4. Tévhit

Csoportos oldásokra jársz, passzív blokkoldó módszereket próbálsz ki és ezt önmunkának tekinted!

Tévedés! Ez sem a nagybetűs önismereti munka, mivel passzív résztvevő vagy! Nagyon jó technikák léteznek, és szükség is van rájuk, a megfelelő kezekben. Kombinálni kell őket konkrét, célzott, feltáró eszközzel, hogy értsd saját magadat. Ráláss, hogy miért érzed magad egy senkinek, esetleg miért nem ismerik el a munkádat, vagy miért akarsz mindenkit megmenteni.

Persze ha maradsz a passzív változatnál, akkor cserébe kapsz egy kellemes lelkiállapotot, még az is lehet, hogy egy időre meg is szűnnek a kínzó gondolatok. Elhiszem, hogy sokkal simogatóbb és kényelmesebb, de ha a kezelő elhiszi, hogy a módszere mindenható, nem fog továbbirányítani ahhoz, aki esetleg még kiegészíthetné a folyamatodat, netán még meg is gyorsítaná.

A tematikus csoportos oldásról meditáció kíséretében, pedig szintúgy az a véleményem, hogy nincs egy egységesen mindenkire ugyanúgy ható varázsige, bármennyire is jól adják el.

5. Tévhit

Ne élj a múltban, az már nincs, nem számít, csak a jelen!

Ez az egyik személyes kedvencem. Amikor valaki úgy próbál jövőt összeírni magának és új szokásokat beépíteni, változtatni a jelenlegi posványon, hogy a múlt csontvázait rejtő óriás gardróbot hanyag eleganciával jó alaposan letakarja. Mert az mááá’ nincs és nincs hatalma fölötte. Jah, abban az esetben már tényleg nem kísértenének a csontvázak szellemei, ha szépen megismerve arcukat, megadnánk nekik a végtisztességet.

Csak szólok, így esélytelen. Kifizethetünk motivációs trénereknek, életvezetési szakembereknek egy kisebb örökséget is, ha ők csak és kizárólag az “itt és mostra” fókuszálnak és többen közülük kijelentik, “minden fejben dől el”, a múlttal pedig nem foglalkozunk! Neem? Hááát, ez egy igen érdekes nézőpont! Ezzel együtt természetesen nem állítom, hogy a múltban kell élni, SŐT!!

A JELEN-lét fontossága megkérdőjelezhetetlen, megélve az adott percet, pillanatot minden lehetséges érzékszervünkkel és még azon is túl. De a jelen, ha nem működik valamiért, az a múlt hozadéka, ha tetszik, ha nem. Az okok feltárása nélkül, meg jöhet mindenféle csudamódszer, amivel be tudod majd osztani  az idődet, meg lesz életerőd, önbizalmad, majd egyszer csak sikeres leszel, meg varázsütésre boldog is, mindenféle motivációs videótól, ami megint MINDENKINEK szól és mindenkinek ugyanúgy hat és jó lesz. Csak eldurrogtatnak pár közhelypetárdát, többször elmondják műanyag mosollyal mennyire jó vagy, és meg tudod csinálni.

Jó pár ilyen szemléletes közhely van, úgyhogy jut több napra is majd, amiket aztán le írva is láthatunk day by day, giccses naplementés, vagy animációs glitter-keretekben villogva. Belekötni nem lehet, mert ártani valóban nem ártanak, esetenként még határozottan jó ötletekkel is állnak elő, csak épp azt nem teszik hozzá, hogy ezek csak akkor működhetnek, ha ismered a saját transzgenerációs örökségedet és a fentebb már soroltakat. Igen, akkor majd nem késel el sehonnan, amikor megérted miért is késel el amúgy. Érdekel a VALÓDI oka? Erre is megkaphatod a választ pl. egy igazi önismereti munkában.

+1 Otthon, fejben és egyedül rendbe tudom tenni.

Nem, nem tudod. Teljesen egyszerű okból kifolyólag, a tudattalan és a tudatos között húzódik egy vonal, amin alapvetően nincs átmászkálás. Csak és kizárólag megfelelő önismereti eszközökkel lehet hozzáférni a tudattalanba lesüllyedt mintákhoz, sérülésekhez, lelki okokhoz. Ezért kell szakemberhez fordulni, olyanhoz, akit el tudsz fogadni mind emberileg, mind a módszerét, amivel dolgozik. Másrészt az ember nem látja magát tisztán, és a saját dolgainkkal kapcsolatban kialakul az úgynevezett “vakfolt”. Így még a segítő szakemberek is kollégához fordulnak a feladataikkal.

Amúgy, ha meg tudnád oldani fejben, valószínűleg egyáltalán nem olvasnád ezt a cikket, és egyetlen más önismerettel foglalkozót sem ,mert már rég megoldottad volna, és nem lenne releváns számodra egy ilyen tartalom.